Kadın Girişimcilere Özel Hibe ve Kredi Destekleri

Kadın Girişimcilere Özel Hibe ve Kredi Destekleri

29.07.2021 tarihinde yazıldı.


Kadın Girişimcilere GIDA ÜRETİMİNDE BÜYÜK FIRSAT

KOSGEB Girişimcilik Desteği165 BİN HİBE ile birlikte 

Sıfır Faizli 225 BİN TL Esnaf Kredisi 

EBRD ile 15000 Avro Kredi 

ENHANCER Projesi 5000  Avro Hibe


Sizde hayalinizdeki işi yapmak istiyor musunuz?

20.000 TL sermaye ile gıda alanında aşağıdaki iş fikirlerinden birisini seçerek KOSGEB desteği ve diğer desteklerden faydalanabilirsiniz.

  1. Butik Kasap
  2. Paketli Hayvansal Yağ Üretimi
  3. Kuş Tüyünden ürün üretimi
  4. Butik Köfte İmalatı
  5. Butik Sucuk, Jambon, Pastırma vb. ürün imalatı
  6. Butik Kokoreç ürünleri imalatı
  7. Konserve Balık ve balık ürünleri imalatı
  8. Balık unu vb benzeri yem imalatı
  9. Dondurulmuş patates, soğan imalatı
  10. Patates cipsi imalatı
  11. Organik Meyve ve Sebze suyu imalatı
  12. Fındık,fıstık ezmesi imalatı
  13. Turşu, salamura yaprak imalatı
  14. Kurutulmuş meyve ve sebze başta kuru kayısı, kuru üzüm, kuru bamya, kuru biber imalatı
  15. Leblebi imalatı ile kavrulmuş çekirdek, yerfıstığı vb. üretimi
  16. Yöresel Tahin imalatı
  17. Paketlenmiş meyve ve sebze imalatı
  18. Bitkisel sıvı yağ imalatı
  19. Sofralık katı yağ imalatı
  20. Süt imalatı
  21. Peynir, lor ve çökelek imalatı
  22. Kefir veya salep imalatı
  23. Tereyağı, yoğurt, ayran, kaymak, krema vb. imalatı
  24. Dondurma imalatı
  25. Şerbetli Buzlu Gıda imalatı
  26. Kahvaltılık tahıl ürünleri mısır,yulaf vb. gevrek imaları
  27. İrmik imalatı
  28. Keşkeklik Buğday imalatı
  29. Glüten imalatı
  30. Peksimet, bisküvi, gofret, dondurma külahı, kağıt helva vb. ürünlerin imalatı
  31. Makarna, şehriye, kuskus ve benzeri mamullerin imalatı
  32. Çikolata ve kakao içeren başta butik çikolata olmak üzere şekerlemelerin imalatı
  33. Lokum, pişmaniye, helva, karamel, koz helva, fondan, beyaz çikolata vb. imalatı
  34. Sürebilir kakao vb krema imalatı
  35. Çay ürünleri imalatı
  36. Paketli Kahve ürünleri imalatı
  37. Paketli Bitkisel çayların imalatı
  38. Paketli Baharat imalatı
  39. Sirke imalatı
  40. Organik veya özel sos imalatı
  41. Paketli hazır yemek imalatı
  42. Bebek maması imalatı
  43. Diyet ve sağlıklı beslenme için paketli gıda imalatı
  44. Yem imalatı
  45. Kedi ve köpek mamaları, kuş ve balık yemleri imalatı
  46. Doğal yün ve tiftik elyafının imalatı
  47. Doğal jüt, keten ve diğer bitkisel tekstil elyaflarının imalatı
  48. İpeğin kozadan ayrılması ve sarılması
  49. Pamuk elyafının bükülmesi ve iplik haline getirilmesi

ÖRNEK - 1

Örneğin Kadın Girişimci 27 yaşında ve organik beslenme ürünleri üzerine bir iş yeri açmak istiyor. Aşağıdaki desteklerden yararlanabilir;

  1. Önce KOSGEB web sayfasından yada lms.kosgeb.gov.tr linki üzerinden ÜCRETSİZ online videoları izleyerek geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerini tamamlıyoruz ve sertifika alıyoruz.
  2. KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği ile yerli makine kullanarak 100.000 TL KOSGEB Makine desteği (%90 Yerli Makine Hibe Oranı)  
  3. KOSGEB Kuruluş ve personel desteği için ise 65.000 TL,
  4. Toplamda 165.000 TL Hibe desteğini sadece 20.000 TL SERMAYE ile kurabilir
  5. Ayrıca 30 yaşına kadar (3 Yıl boyunca) 75.000 TL matraha kadar GELİR VERGİSİ ÖDEMEYECEKTİR.
  6. 1 yıl boyunca BAĞKUR PRİMİ ÖDEMEYECEKTİR.
  7. En az 1 yıllık ustalık belgesine sahip ve ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde işletme kuran kadın girişimci ise azami kredi limiti 225 bin TL 6 ay ödemesiz kredi kullanabilecektir. Aşağıda kredi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Kredi özellikleri

  • KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayan 30 yaşını doldurmamış girişimciler için azami kredi limiti 100 bin TL’dir. 
  • En az 1 yıllık ustalık belgesine sahip ve ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde işletme kuran girişimciler için azami kredi limiti 225 bin TL’dir.
  • Sıfır faizli esnaf kredisi kullanım imkânı sunulmaktadır.

Kimler Faydalanabilir?

  • “3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu” kapsamında, kredi başvuru tarihi itibarıyla en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olanlar.
  • Ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlar.
  • Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni bitirenler.
  • KOSGEB tarafından onaylanan projelerini bankamıza sunan, kredi başvuru tarihi itibarıyla 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkârlar.

Kadın Girişimciliği (Women Entrepreneurship) kapsamında kadın girişimcilere yönelik iki ağ geliştirilmektedir:

- Kadınların girişimcilik konusunda desteklenmesi konusunda 31 ülkeden (AB-28, İzlanda, Norveç ve Türkiye) ulusal kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı, ulusal ve bölgesel düzeyde kadın girişimcilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesinden sorumlu bir politika ağı olan WES Network

- Kadın girişimcilere işlerini kurma, büyütme ve yönetim aşamalarında erken safhalarda (işletmenin iki ve dördüncü yılları arasında) destek ve yönlendirme hizmeti sunan Kadın Girişimciler için Mentörler Ağı
 
Girişimci Kadınlara Destek Veren Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Örgütleri

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; Hükümet, girişimci kadınları kendi işinin patronu yapmak için faizsiz ve uzun vadeli kredi çalışması yürütmekte. Sağlanan destek 15 bin tl tutarında ve 8 yıl vade ile geri ödemeli.

- KOSGEB Kadın Girişimci Desteği; KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde girişimcilere ve KOBİ’lere destek sağlayan bir kuruluş. Yeni Girişimci Desteği uygulamasında kadınlara özel destek oranı uyguluyor. Şöyle ki KOSGEB tarafından girişimcilere sağlanan destek oranı %60 iken, kadın girişimcilere sağlanan destek ise %80 durumunda. Aynı zamanda kadın girişimcilere hibe kredi desteği de sağlıyor. (www.kosgeb.gov.tr)

- Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı; Dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmada liderliklerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü. Eğitim, kredi, danışmanlık ve pazarlama desteği vermekte. (www.kedv.org.tr)

- KAGİDER; KAGİDER, girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu. Kadın girişimcilerin güçlenmesi için eğitim, rehberlik ve mentörlük desteği vermekte. Aynı zamanda 2007 yılından beri“Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması” düzenliyorlar. Yarışmanın amacı ise Türkiye’deki kadın girişimci oranının gelişmiş ülkelerdeki kadın girişimci oranlarına yükselmesini sağlamak. (www.kagider.org)

- KGF Kadın Girişimci Desteği; KGF, KOBİ’ler ve KOBİ dışı işletmelere krediye erişim sağlayan bir kuruluş. Kadın girişimci iseniz ve bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteriyorsanız kullanmak istediğiniz krediler için size kefalet sağlıyor. (www.kgf.com.tr)

- TOBB Kadın Girişimciler Kurulu; Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB bünyesinde yer alan bir kuruluş. Kadın girişimcilere eğitimler vererek girişimci fikirlerini hayata geçirebilmeleri için onlara destek sağlıyor. (www.tobb.org.tr)

- Türkiye Grameen Mikrofinans Programı; Kendi işini kurmak isteyen ve bankadan kredi alamayan girişimci kadınlar için finansal hizmet sağlayan bir kuruluş olarak karşımıza çıkıyor. Tek şartları ise 5 kişiden oluşan bir ekip kurmanız ve 3 gün süren eğitime katılmanız. (www.tgmp.net)


EBRD Avrupa Kalkınma Bankası Kredisi

VakıfBank, Türkiye’de kadın girişimciliğinin artırılması, iş yaşamına kadınların katılımının teşvik edilmesi ve kadın girişimcilerin işletme faaliyetleri esnasında ortaya çıkacak olan finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 30.000.000 USD’lik bir fon temin etmiştir.Temin edilen fon kapsamında, kadın işletmelerin birçok ihtiyacına yönelik olarak hazırlanan kredi ürünleri, uygun faiz oranları ve 84 aya varan vadeler ile sunulmakta, bunun yanı sıra kadın işletmelerine birçok bankacılık ürün ve hizmetinde özel avantajlar sağlanmaktadır.

Hangi kredilerden yararlanılabilir?

EBRD Kaynaklı Kadın Girişimcilere Destek Paketi kapsamında, kadın işletmelerine yönelik olarak cazip faiz oranları ile, 60 aya varan vadelerde EBRD Kadın Girişimci İşletme Kredisi ve EBRD Kadın Girişimci İhracat Kredisi, 84 aya varan vadelerde EBRD Kadın Girişimci İşyeri Edindirme Kredisi sunulmaktadır. EBRD Kadın Girişimci İhracat Kredisi USD ve EUR para birimlerinde kullandırılabilmektedir.

Sunulan avantajlı bankacılık ürün ve hizmetleri nelerdir?

EBRD Kaynaklı Kadın Girişimci Destek Kredilerinden yararlanan müşterilerimize aşağıda yer alan bankacılık ürün ve hizmetleri avantajlı olarak sunulabilecektir.
  • 1 Yıllık Ücretsiz Nette Mini Tarife,
  • İndirimli Teminat Mektubu Komisyonu,
  • Çek Defteri Bedeli ve İstihbarat Masrafı Muafiyeti/İndirimi,
  • İndirimli E-fatura,
  • BusinessCard Aidat Muafiyeti ve Ekstrede İndirim*,
  • Özel Üye İşyeri Fiyatlaması,
*BusinessCard Aidat Muafiyeti ve Ekstrede İndirim kapsamında belirtilen kredilerin herhangi birinden kullanmış olması kaydıyla mevcut durumda BusinessCard’ı olan ya da ilk defa BusinessCard talebinde bulunacak Kadın Girişimciler için kredi vadesi boyunca (kredi taksidinin ödeneceği son yıl dahil) BusinessCard aidatı muafiyeti sağlanacaktır. Ayrıca, Mevcut ya da yeni tahsis edilmiş Businesscard ile (ek kartlar da dahil) yapılan “ilk 2.500 TL.’lik alışverişe 50 TL ekstrede indirim” hediye edilecektir. Kredi kullandırım tarihinden itibaren 3 ay sonrasına kadar 2,500 TL harcama yapılmaz ise indirim yansıtılmayacaktır. 2,500 TL’lik harcamaya peşin, mail order ve taksitli alışverişler dahildir. BusinessCard’tan yapılacak nakit çekim, iade ve puan kullanımı türündeki işlemler dikkate alınmayacaktır. Kampanyadan eski ve yeni BusinessCard sahipleri yararlanabilecektir. Kampanyadan ilk 1,000 müşteri faydalanacaktır. Kampanya müşteri bazlı olup, kart sahibi kampanyadan 1 defa faydalanabilecektir. Kredinin veya BusinessCard’ın iptal edilmesi halinde indirim yansıtılmayacaktır. İndirimler ve katılımlar otomatik olarak yapılacaktır.

Krediden kimler yararlanabilir?

Krediden yararlanacak işletmelerde aranan özellikler,
  • 250’den daha az tam zamanlı personel çalıştırıyor olması,
  • Yıllık cirosunun 50 Milyon EURO’ yu ve/veya bilanço büyüklüğü 43 Milyon EURO’ yu geçmemesi,
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yerleşik olarak faaliyet göstermesi,
  • Çoğunluk hissesi ve denetiminin özel sektörde olması,
  • EBRD Kadın Girişimci tanımı kapsamına girmesi gerekmektedir.
EBRD Kadın Girişimci Tanımı

*EBRD Kadın İşletmelere Finansman ve Danışmanlık Desteği programı hakkında detaylı bilgiye ve kadın girişimcilerin, işletmerini finans yönetimi ve performans, pazar bilgisi, pazarlama ve satış, insan kaynakları, strateji ve organizasyon, risk yönetimi ve operasyonlar bakımından analiz ederek güçlü ve zayıf yanlarını belirlemelerini sağlayacak “İşletme Merceği” uygulamasına linkten ulaşabilirsiniz.

KADIN GİRİŞİMCİLİLER İş Kurmak için WhatsApp hattımızdan veya info@europa.com.tr üzerinden bize ulaşın.



x
Bu site, gezinme ve geri bildirim sağlama, ürün ve hizmetlerimizi kullanımınızı analiz etme, tanıtım ve pazarlama çabalarımıza yardımcı olma ve üçüncü taraflardan
içerik sağlama yeteneğiniz için çerezler ve diğer izleme teknolojilerini kullanır. Çerez(Cookie) ve KVKK Kanunu.
Çerezler(Cookie) ve KVKK Onaylayın!

Whatsapp Destek

Europa Danışmanlık

Merhaba
Size nasıl yardımcı olabilirim?